يک کارشناس گياهان دارويي با اشاره به اين که رازيانه گياه لاغري است که در بخش هايي از خاک کشورمان مي رويد، گفت: گياه رازيانه در مناطق شمالي ايران و در دامنه هاي کوههاي البرز بطور خودرو مي رويد.
ايشان با بيان اينکه رازيانه يک گياه دارويي گل دار از راسته آپيالس(Apiales)، تيره چتريان (Apiaceae) و از رده رازيانه ها (Foeniculum) است که بومي مناطق مديترانه است، تصريح کرد: کشورهاي سوريه، هند، مکزيک، ايران، مصر، ترکيه و چين عمده ترين توليدکننده هاي رازيانه در جهان هستند.
وي اضافه کرد: گياه رازيانه مورد استفاده يونانيان و روم باستان بوده و از آن براي لاغر شدن استفاده مي کردند.
اين کارشناس گياهان دارويي، با اشاره به اينکه رازيانه طبع گرم و خشکي دارد، افزود: در طب سنتي ايران، از رازيانه به گياه ضدبلغم و صفرا ياد مي شود. همچنين از آنجا که رازيانه گياه بسيار گرمي است اگر بخواهيد از خاصيت مسهل بودن آن بهره مند شويد، بايد آن را با ماده اي مصرف کنيد که حرارت گياه را کم کند و بهترين گزينه ما براي همراهي با آن سکنجبين و عسل است.
وي ادامه داد: قسمت هاي مورد استفاده گياه رازيانه عبارتند از بذر، برگ و ريشه. مقدار مصرف روزانه رازيانه، به طور متوسط حداکثر 5 گرم يا يک تا سه استکان عرق آن توصيه مي شود.
خواص درماني رازيانه
اين کارشناس گياهان دارويي منابع طبيعي استان سمنان با اشاره به خواص درماني رازيانه، خاطرنشان کرد: براي رفع بوي بد دهان و درمان گلو درد نيز مي توان رازيانه را قِرقِره کرد و يا بذر آن را داخل دهان گذاشت و چند دقيقه جويد. همچنين کمک به دستگاه گوارش در هضم غذا و به عنوان بادشکن از ديگر فوايد آن است. براي سوء هاضمه، سردي معده و يا دردهاي فشردگي معده بسيار موثر است.
عبدوس افزايش شيردهي مادران را يکي از مهمترين خواص اين گياه درماني دانست و اضافه کرد: رازيانه براي درمان مشکلات دستگاه تنفس و تنگي نفس قابل استفاده بوده و علاوه بر اين، رازيانه مُدر و ضد ميکروب بوده و براي رفع سوزش ادرار نيز مفيد است. به معالجه? درد گلو و رفع التهاب حنجره کمک کرده و براي رفع اختلالات قاعدگي و معالجه زخم معده به کار مي رود.
اين کارشناس گياهان دارويي با اشاره به ديگر خواص اين گياه دارويي گفت: گياه رازيانه براي درمان امراض کليه موثر است و براي قولنج و سياه سرفه نيز مفيد است. همچنين براي درمان سرفه و تنگي نفس از جوشانده رازيانه با پرسياوشان و انجير مي توان استفاده کرد. همچنين براي رفع سردردهاي ميگرن مي توان از دم کرده رازيانه استفاده کرد. مصرف رازيانه در غذا از چشم در برابر التهاب، اختلالات مربوط به سن و پيري چشم محافظت مي کند.
وي افزود: مادران شيرده از دم کرده رازيانه گاهي اوقات استفاده مي کنند چرا که هم باعث ازدياد شير آ ن ها مي گردد و هم ضد نفخ است و از دل درد کودک جلوگيري مي کند مخصوصاً وقتي که غذاي سنگين مي خورند حتماً بعد غذا چند دانه رازيانه را در دهان خود نگه دارند و آهسته آهسته آب آن را که در دهان جمع مي شود فرو ببرند.
عبدوس، رفع چين و چروک صورت را از ديگر خواص اين گياه برشمرد و افزود: براي اين کار دانه رازيانه را پودر کرده يک قاشق مرباخوري در نصف ليوان آب به مدت يک ساعت در آب جوش گذاشته سپس دم کرده آن را صاف کرده با عسل و يک قاشق غذاخوري ماست شيرين به مدت?? دقيقه مخلوط آن را روي صورت قرار مي دهند.
وي در پاسخ به اين پرسش که استفاده از گياه رازيانه در دوران بارداري آسيبي به نوزادان نمي رساند، اظهار کرد: در دوران بارداري و شيردهي، مصرف گياه رازانه ضرري به همراه ندارد و داروخانه هاي گياهي ايران به شکل هاي مختلف (مثل قطره آنتي ميگرن، شربت توسيان، شربت تيميان، پودر ژنرال تونيک، قطره سنکول، سنالين، منتازين و لوسيون تقويت موي سينره) موجود هستند که داخل تمام اين محصولات رازيانه وجود دارد.